A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2014. május 30., péntek

GYERMEKNAPPAL EGYBEKÖTÖTT DIÁKELNÖK VÁLASZTÁS
2014. MÁJUS 30. 


GYERMEKNAP
2014. május 30.
   
        7.45 - 8.15       Megnyitó - Gál Dominika DÖK elnöke:
  • A napi program ismertetése
  • A 2013/14-es tanév diák önkormányzati munkájának összegzése
  • Az Iskola zászló bemutatása
  • A következő tanév diákelnök jelöltjeinek bemutatása
  • Diákelnök jelöltek bemutatkozása, program ismertetők
8.15 - 8.30            Szünet, előkészület a programokra


       8.30 - 10.00            Gyermeknapi játékos programok a                                 jelöltek szervezésében /nyolc helyszínen/

   10.00 - 10.15            Szünet, szavazás

10.15 -  12.00    Gyermeknapi bemutatók meghívott vendégek részvételével
Karate bemutató 
Kutyás bemutató:
 - kölyök kutyák pórázon vezetése, gondozása, nevelése
 - bemutató kiképzett kutyával
            Íjász bemutató és kipróbálása
 12.00-tól         A szavazás eredményének kihirdetése. 
              Gyermeknapi pizza evés /osztályokban/


17.00-21.0             DISCO


 GYERMEKNAP  2014.

a diákelnök jelöltek által szervezett programok

terem
program
diák
tanár
17.sz.
„Kérem a következőt!”
Jablonkai Laura
Tóth Viktória
Kiss Andrea tanárnő
14.sz.
Karaoke
Lóczi Boglárka
Szabó Kata tanárnő
15.sz.
Lekváros kenyér evő verseny,
Vak joghurt evés
Bárány Zsófia,
Jónás Klaudia
Bozsikné Barta  Mária tanárnő
Tornacsarnok
Lábtenisz,
Pókfoci
Kaló István,
Karlik Norbert
Tajta József tanárúr
18.sz.
Twister
Bázin Bianka
Bernáth Melinda tanárnő
19.sz.
Tejszínhab evés
Evőpálcikázás
Rendik Bianka
LiaXiCheng alias „Lacika”
Gacsal Zsuzsa tanárnő
Kiss Zsuzsa tanárnő
16.sz.
Célba dobás
Kovács Réka
Maldrik Laura
Nagy Imre tanárúr



































A DIÁKELNÖK VÁLASZTÁS EREDMÉNYE:

A 2014 - 2015 - ÖS TANÉV DIÁKELNÖKE
ORSÓS ODETT 6.B 
GRATULÁLUNK ÉS MUNKÁJÁHOZ 
SOK SIKERT KÍVÁNUNK!
:)

A szavazatok számlálása




Az eredmény kihirdetése előtti pillanatok


További képek: 

2014. május 28., szerda

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS 2.A
2014.MÁJUS 27.
EGER

Május 27-én a 2.a osztály Egerbe kirándult. Elkísért bennünket Gyuráki Katalin tanár néni is.
A nyolcórási vonattal indultunk. Először az egri várba mentünk. Rövid sétát tettünk, készítettünk néhány fotót, gyönyörködtünk a kilátásban, meglátogattuk a Börtön kiállítást. Ezután idegenvezetővel megnéztük a Hősök termét, a Kazamatát és a Kőtárat.
Amíg a Kazamatákban időztünk, óriási felhőszakadás volt, így 20 percre lent rekedtünk a földalatti folyosókon. Mikor kissé csendesedett az eső a Kazamata kapujától átszaladtunk a 3D moziba, ahol két rövidfilmet néztünk meg az egri várról és egy kis dínóról. 
A következő program az Egri Képtár megtekintése volt. Mindenkinek nagyon tetszettek az itt látható híres festmények. Mire itt végeztünk, már eltűntek az esőfelhők és melegen sütött a nap.
Vidáman folytattuk utunkat a Kopcsik Marcipániába. Itt szívesen nézelődtünk, hiszen mindannyiunkat lenyűgözött a közel 150 cukormasszából készült tárgy, de különösen a cukorból való barokk szoba.
Kipirultan, élményekkel gazdagodva tértünk haza, erről a jól sikerült kirándulásról. A képekkel szeretnénk ízelítőt adni a blog olvasóinak erről a kellemes napról.
Kiss Zsuzsanna
osztályfőnök

További képek: 
DIÁKELNÖK VÁLASZTÁS 
2014.MÁJUS 30.

Iskolánk Diákönkormányzata minden tanév végén választást tart a következő tanév Diákönkormányzati elnök tisztségére. 
A DÖK elnökjelöltek egy hétig tartó kampányt folytatnak a tanulók  között - mint Diákönkormányzati tagok között - ismertetve a következő tanévre vonatkozó programjaikat és gyermeknapra vonatkozó programjukat. A szavazás - és választás gyermeknapon történik - 2014.május 30-án . 
A győztes egy évre nyeri el diákelnöki címet. 


Sulyok István 
Diákönkormányzatot patronáló tanár                          Gál Dominika 
DÖK elnök 2013-2014

A KÉT JELÖLT
  Orsós Odett   6.b 
             


Dobó Nikoletta 7.a



A KAMPÁNY - KÉPEKBEN








2014. május 26., hétfő

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS - 7.A OSZTÁLY
SZILVÁSVÁRAD
2014.MÁJUS
További képek:

Amikor a világbajnok is... lazul :D




Kalandpark



Kalandpark

2014. május 17., szombat

ERDÉLYI ÚT KÉPEI



Erdélyi utazás

2014. április 24-én került sor Egerben, a Bródy Sándor Megyei Könyvtárban egy három fordulós megyei történelem verseny döntőjére, amire iskolánkból két csapat jutott be. A könyvtár évek óta jó kapcsolatot ápol az erdélyi Kovászna megye tanácsával. Velük együttműködve, a „Határtalan emlékezés” európai uniós program keretén belül a verseny első három helyezettje 5 napot tölthetett el jutalmul Erdélyben. Ágyútöltelékek csapatom (Bollók Vivien, Gál Dominika, Orosz Erik, Vajda Patrik és Vermes Anett 8.b osztályos tanulók) 3. helyezést ért el, így hatalmas örömmel készülődtünk az utazásra. Május 10-én, szombaton reggel indultunk. Hosszú, 14 órás buszozás után érkeztünk meg Csernátonba, egy gyönyörű környezetben lévő székely vendégfogadóba, ahol a szállásunk volt. Útközben megálltunk a Királyhágón is. Gyönyörű látvány tárult elénk: a történelmi Erdély kezdete. A finom vacsora után kipihentük magunkat, majd másnap ellátogattunk Kézdivásárhelyre. Sétát tettünk a városban, a parkban megcsodáltuk Gábor Áron szobrát, aki ebben a városban öntötte híres ágyúit. Megtekintettük egy céhtörténeti múzeumot, tele igazi különlegességekkel, ritka érdekességekkel a kézművesipar múltjából.

Az ebédet már Bálványos Fürdőn, gyönyörű környezetben fogyasztottuk el. Itt tettünk egy túrát a bálványosi várhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a környék hegyeire. Megkóstoltuk a híres borvíz forrás vizét is. Vastartalma magas, amitől jellegzetes íze van. Nevét onnan kapta, hogy enyhén pezseg a víz. Délután Bereckbe látogattunk, Gábor Áron szülőfalujába. Bár az eredeti szülőháza már nem áll, de egy emlékház őrzi mai napig a híres ágyúöntő mester alakját. Szobrára nemzeti színű szalagot tűztünk, majd kedves vendéglátásban volt részünk a falu művelődési házában. Hétfőn Sepsiszentgyörgyre vezetett az utunk a Bod Péter megyei könyvtárba. A könyvtár igazgatója végigkísért minket a patinás épületen, és bemutatta a könyvtár részlegeit. Itt található az a gyönyörű terem, ahol Gábor Áron híres kijelentését tette: „Lesz ágyú!” Megfordult itt Bem József is, és e helyen döntötte el Háromszék azt is, hogy felveszik a harcot az osztrákokkal szemben a magyar szabadságért. A terem gondnoka kedves történeteket, anekdotákat mesélt nekünk a szabadságharc erdélyi vonatkozásairól.

A könyvtár megtekintése után a híres Székely Mikó Kollégiumba mentünk. Itt találkoztunk azokkal a székely és román gyerekekkel, akik a verseny döntője idején Magyarországon jártak jutalmul. Bejártuk a hatalmas iskolát, amelyet 1858-ban alapított gróf Székely Mikó Imre. Könyvtárában muzeális értékű könyveket őriznek. Számtalan híres diák járt az iskolába. Jelenleg 1300 tanulója van. Az ebédet Sepsiszentgyörgyön költöttük el, majd utunk Eresztevénybe vezetett. Koszorút helyeztünk el az itt nyugvó Gábor Áron sírjára. Délután visszatértünk Csernátonba, ahol már vártak minket a skanzenben. Haszmann Pál, az alapító, rengeteg régiséget gyűjtött össze. Többek között világháborús relikviákat, mezőgazdasági gépeket. Gyönyörű, régi székely kapukat is láttunk. Majd Pali bácsi érdekes, szívhez szóló előadását hallgathattuk meg. Beszélt hazafiasságról, nyelvünk ápolásának fontosságáról, a magyar népművészet sokszínűségéről. Emberszeretete, jókedve teszi sugárzó egyéniséggé az idős székely bácsit. Előadása után, lánya irányításával kézműves foglalkozáson vettünk részt. Népi motívumokat festhettünk kis fatáblára, amit emlékül haza is hozhattunk.

Kedden újra Sepsiszentgyörgyre mentünk. Kedves idegenvezető segítségével megtekintettük a Székely Nemzeti Múzeumot. A különböző részlegen megismerhettük a székely nép történetét, népi kultúráját, régészeti emlékeit. De láttunk kiállítást Székelyföld gazdag állatvilágáról is. A délután a természetjárásé volt. Csodálatos kirándulást tettünk Erdővidéken. Jártunk Kisbaconban, Benedek Elek szülőházában. Itt Rebeka néni, a híres meseíró irodalmár dédunokája fogadott minket. Benedek Elek életútja mellett csodaszép, megható verseket is hallottunk tőle. Meglátogattunk egy vízi malmot és tájházat is. Itt találkoztunk az idős Aranka nénivel, aki szintén átadott nekünk élettapasztalatából. Igazi élmény volt vele a beszélgetés. Ezek után a közeli Bodvaji Természetvédelmi Rezervátumban sétáltunk. Megtekintettük „Mackó bácsi feredőjét”, egy gyógyvíz forrást. Nevét helyi gyerekek adták, akik így hívtak egy, a faluban lakó magas öreg bácsit.

Visszatérve a szállásunkra megismerkedhettünk azzal, hogyan kell sütni a nagyon finom, hagyományos erdélyi kürtős kalácsot. Este tábortűzzel, a székely himnuszt együtt énekelve búcsúztattuk az itteni napokat. Szerdán reggel indultunk haza. Csodálatos élményekkel, tapasztalatokkal, újonnan kötött ismeretségekkel érkeztünk vissza Magyarországra. Bátran mondhatom, életre szóló emlékeket szereztünk. A gyönyörű táj, és a székely emberek kedvessége, hazaszeretete erősítette összetartozás tudatunkat. Mélyen igaz a dal, amit utolsó esténken énekeltük: „mi egy vérből valók vagyunk…” 
Bernáth Melinda

Könyvkaland vetélkedő-Gábor Áron Emlékév
Heves megyei diákcsapat látogatása
2014. május 10-14
Programtervezet

2014. május 10., szombat
Este érkezés Csernátonba. Szállás a Kovács Vendégházban.  

2014. május. 11 (vasárnap)
9.00: Reggeli a szálláshelyen
10.00 -13.00 Látogatás Kézdivásárhelyre: Incze László Céhtörténeti Múzeum megtekintése, séta a városban
12.30 Ebéd Kézdivásárhelyen
Délután látogatás Bereckbe, Gábor Áron szülőfalujába
A visszaúton látogatás Eresztevénybe, Gábor Áron sírjához
19.00 Vacsora a szálláshelyen

2014. május 12., hétfő  
8.00: Reggeli a szálláshelyen
9.00 Látogatás Sepsiszentgyörgyre: Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron Körkép, Vadász kiállítás megtekintése, séta
13.00: Ebéd Sepsiszentgyörgyön
14.00 visszatérés Csernátonba
du. kézműves foglalkozás a Haszmann Pál Múzeumban, séta az Ika várához
19.00 vacsora

2014. május 13., kedd 
8.00: Reggeli a szálláshelyen
8.30: Kirándulás Erdővidékre: Kisbacon, Benedek Elek emlékház, Mackó bácsi feredője, Bodvaji vashámor, túrázás és piknikezés a Bodvaj Természetvédelmi Rezervátumban
Du. visszaérkezés Csernátonba: kürtőskalácssütés
20.00 Vacsora és tábortűz

2014. május 14.,szerda
Reggeli a szálláshelyen

Elutazás 

További képek:



AZ INDULÁS PILLANATAI 

A képek folyamatosa kerülnek feltöltésre, ahogy érkeznek :)))

2014. május 15., csütörtök

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS 5. ÉVFOLYAM
2014. MÁJUS 12-13.
BUDAPEST-VISEGRÁD-ESZTERGOM-PÁRKÁNY

A képen nem látható Nagy Imre tanár úr, akinek többek között a csodás képeket is köszönhetjük!

További képek:

2014. május 9., péntek

MADARAK FÁK NAPJA KÉPEKBEN
A fényképeket köszönjük Nagy Imre tanár úrnak!
További képek: 
GÁBOR ÁRON RÉZÁGYÚJA 

KÉSZÍTETTE VAJDA PATRIK 8.B OSZTÁLYOS TANULÓ

A video a képre kattintva indul! :)

A KLIPPET MŰSZAKILAG KIVITELEZTE 
STREBA DÁNIEL 8.A OSZTÁLYOS TANULÓ

A megyei történelmi versenyre gyerekek által készített multimédiás bemutató anyaga, melyet Bollók Vivien prezentált 












2014. május 8., csütörtök

MEGYEI TÖRTÉNELMI VERSENY
FORRADALOM - ÉS SZABADSÁGHARC 1848 - 1849
2014.05.08.
SZÉCHENYI ISTVÁN KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA
Május 8-án a Széchenyi István Katolikus Általános Iskola adott otthon annak a megyei történelmi versenynek, melynek témája idén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt. A sikeres írásbeli előzetes feladatsor megoldása után, iskolánkból a 8.b osztály csapata jutott be a megyei döntőbe: Bollók Vivien, Gál Dominika és Vermes Anett. Erre a fordulóra készülniük kellett egy tablóval is, amelyen keresztül egy híres, a szabadságharcban részt vett történelmi személyt kellett bemutatniuk. A lányok választása Gábor Áronra esett, akiről nemcsak tablót, hanem multimédiás bemutatót is készítettek. 10 feladat megoldása után, 
a csapat a 2. helyezést érte el a versenyen.

GRATULÁLUNK NEKIK!


Bernáth Melinda, felkészítő tanár