A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2017. április 24., hétfő

KAZINCZY-VERSENY

KISÚJSZÁLLÁS



Tizennyolcadik alkalommal adott otthon a Dunától keletre fekvő megyék Szép Magyar Beszéd versenyének Kisújszállás városa. Idén az ország tíz keleti megyéjéből hatvannyolc 7-8. osztályos tanuló jutott a döntőbe. Iskolánkat Mohácsi Patrícia 7. osztályos tanuló képviselte a megméretésen.

A versenyt megnyitó ünnepségre március 31-én került sor a Városháza dísztermében, ahol Kecze István polgármester köszöntötte a versenyző tanulókat, kísérő tanáraikat és szüleiket.
Az anyanyelv ünnepi eseményét méltató köszöntő beszéd után Kerekes Barnabásnak, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnökének, a Szóról-szóval anyanyelvi műsor szerkesztőjének előadása következett Fogyatkozó automatizmusaink címmel, mely szellemes és magával ragadó módján hívta fel a jelenlévők figyelmét korunk azon társadalmi problémáira, melyeket az emberi kapcsolatok közömbössége, az egymásra nem figyelés okoz, és amelyeket az információs technológia vívmányainak térnyerése egyre inkább felerősít.

A verseny első fordulója péntek délután vette kezdetét a szabadon választott szöveg felolvasásával. A versenyzők sorszámuk alapján két bizottsághoz kerültek. Az egyik bírálóbizottságot Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók szövetségének alelnöke, Kovács Zsuzsanna, a Szóról-szóval c. műsor szerkesztője, és Nagy Sándorné középiskolai tanár alkotta. A másik bírálóbizottság tagjai dr. Eőry Vilma, valamint Kovács Józsefné és Gömöri Árpád tanárok voltak.

Az első nap izgalmát követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy kis kikapcsolódásra a Vigadó Kulturális Központban, ahol a Zichy Szín-Műhely előadását hallhatta a közönség Arany-balladák – másképp címmel. A társulat Arany János 11 legismertebb balladáját dolgozta fel az irodalom, a zene, a színművészet és a festészet segítségével.




A verseny második fordulója szombat reggel kezdődött a kötelező szöveg – egy Dóra Zoltán nyelvész tollából származó írás – felolvasásával. Ezt követően a délutáni napsütésben megannyi program várta a diákokat és kísérőiket a rendező iskola, a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola szervezésében. Lehetőség nyílt részt venni egy Kisújszállás irodalmi hagyományairól szóló filmvetítésen, az érdeklődők betekintést nyerhettek a ritkaságokat rejtő természetrajzi szertárba és múzeumba, részt vehettek egy városnéző sétán, de akinek strandolni vagy pihenni támadt kedve, az ezt is megtehette a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben. Este már a lazításé, ismerkedésé volt a főszerep, a versenyzők a táncházban kapcsolódhattak ki.

Április 2-án, vasárnap reggel a zsűritagok szakmai tanácskozására került sor, majd dr. Eőry Vilma szakmai értékelését követően a verseny legnagyobb izgalommal várt része, a Kazinczy-jelvények, oklevelek és könyvjutalmak átadása következett.

Patrícia a Kazinczy-jelvény bronz fokozatában részesült.


Gratulálunk!

Bozsikné Barta Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése