A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2017. június 7., szerda




VARÁZSTORONY


Fizika órán tájékoztatta osztályunkat Hudákné Szabó Zsuzsanna tanárnő arról, hogy az Eszterházy Károly Egyetem Varázstorony egysége háromfordulós vetélkedőt szervez a hetedikes tanulóknak, és december 9-én, a verseny első fordulójában a Varázstoronyba látogatunk. Nagy volt az érdeklődés, a két osztályból mindenki jelentkezett a programra.
A líceumban először a különböző működési elvű távcsövekről tartottak nekünk előadást, a távcsövek közül egyet ki is próbálhattunk. A Csillagászati Múzeumban megismerhettük a 18. században alapított csillagvizsgáló eredeti műszereit. A Planetáriumban virtuális utazást tettünk a Naprendszerben, csillagképekkel, a csillagok mozgásával ismerkedhettünk meg és a bolygókról hallottunk érdekes előadást. Ezt követően a Varázsteremben érdekes kísérleteket mutattak a fény töréséről, a mágnesességről és a gravitációról. Itt különböző fizikai kísérleteket tudtunk elvégezni: mi is kipróbálhattuk, milyen megfogni egy plazmagömböt, vagy azt, hogy a meleg hatására hogyan száll fel a hőlégballon modell. Később felmentünk a Camera Obscurába azaz a sötétkamrába, ahol csodálkozva néztük az asztalra kivetített városképet.



A 44 méter magas panorámateraszról megszemléltük a várost, készítettünk szebbnél szebb fényképeket.




Az előadások után, a líceum épületét elhagyva, városismereti feladatok következtek. Csoportonként térképes feladatot kaptunk tanárnőtől: meg kellett keresni a városban a térképen megjelölt helyeket. Minden helyszínhez kapcsolódott egy-egy kérdés. Lelkesen indultunk felfedező útra, a feladatokat a csoportoknak sikerült is megoldani. A városismereti séta után a Dobó téren találkoztunk, és elindultunk együtt a vasútállomás felé.
Nagyon érdekesek voltak az előadások, csodálatos ismeretekkel gazdagodtunk, tartalmasan telt a nap.
A verseny második fordulója tesztsor megírása volt, amit az iskolában írhattunk meg. 3 témakörben 9-9 kérdésre kellett helyes választ adni a helyszínen látottak alapján. A javítás után a pontszámokat tanárunk elküldte a szervezőknek. Minden nevezett iskola tanulóinak eredményét összegyűjtve, kiválasztották azt a 40 tanulót, akik a legjobb teljesítményt nyújtották. Ők negyvenen az országos döntőben mérhetik össze tudásukat a Varázstoronyban április 26-án. Nagy örömünkre iskolánkat Kovács Kristóf képviselheti a döntőben!
Több heti várakozás után végre a döntő eredménye is megérkezett: Kristóf a 28. helyet szerezte meg az országos döntő 40 fős mezőnyében!

Gratulálunk!


Bodnár Nóra, Mohácsi Patrícia
További képek: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése